Familon

Familonin tarina syntyi pohjoisen unen mailla, syvän pimeyden ja loputtoman valon äärellä. Sen ainutlaatuisuudesta he rakentavat hyvää unta.

Hyvä uni on hyvinvointia puhtaimmillaan, tapamme pitää huolta itsestämme ja muista. Pohjoisen luonnon kauneus ja karuus ovat inspiroineet Familonin matkaa vuosikymmenten ajan. Vastuulliset valinnat, herkimmillekin sopivat materiaalit ja pohjoinen design ovat kaiken keskiössä – lopputuloksena vastuulliset hyvän unen tuotteet, jotka kestävät niin aikaa kuin käyttöä. Familonin laadukkaat ja kestävät unituotteet pitävät huolta hyvästä unestasi, joka yö.
 

 

Familon


"Familon kehittää tuotteensa yhteistyössä Allergia- ja astmaliiton kanssa ja tuotteet sopivat herkimillekin nukkujille."

 

 

 

Hyvänolon tuotteita ja ratkaisuja hyviin yöuniin

Jo vuodesta 1966 Familon on ollut osa suomalaisten hyvinvointia. Familon pitää huolta unestamme ja hyvinvoinnistamme. Heidän visionsa on olla mielessä aina, kun suomalaiset ajattelevat hyvää unta. Familon valmistaa tyynyjä, peittoja, vuoteita, pussilakanoita sekä erilaisia nukkumiseen ja hyvinvointiin liittyviä tuotteita.

Familonin tuotteet ovat suosittuja niin kodeissa kuin erilaisten julkisisten tilojen sängyissäkin. Tuotteet kehitetään yhteistyössä Allergia- ja astmaliiton kanssa ja Allergiatunnus® kertoo, että Familonin tuotteet sopivat myös kaikkein herkimmille nukkujille.

Vastuullisuus

Familonin missio on tarjota hyvänolon tuotteita ja ratkaisuja siihen, että me kaikki nukkuisimme ja voisimme paremmin. Tekstiilialalla vastuullisuus ei ole yksinkertainen asia ja Familonilla tämä otetaan huomioon ennen kaikkea kunnioittavilla valinoilla ihmisiä ja ympäristöä kohtaan.

Familonin vastuulliskatsaus 2018

Lähituotanto
Lähituotanto on Familonille tärkeä ja tavoittelemisen arvoinen asia – vuonna 2018 Familonin tuotteista 94 % valmistettiin Euroopassa ja 6 % Euroopan ulkopuolella. Toimitusketjun ulottuessa kaukaisiin maihin, amfori BSCI -verkoston jäsenyys antaa keinoja hallita sosiaalisen vastuun toteutumista tuotantolaitoksilla ja toimittajilla lähellä sekä kaukaa.

Pitkäaikaiset kumppanuudet
Pitkäaikaiset kumppanuudet ovat tuotekehityksen ja luotettavan toimitusketjun näkökulmasta Familonille arvokasta pääomaa. Vuosikymmeniä kestänyt yhteistyö tavarantoimittajien kanssa rakentaa keskinäistä luottamusta ja on aina ollut Familonin tapa toimia.

Kestävät materiaalivalinnat
Kestävillä materiaalivalinnoilla on suuri merkitys toiminnan ympäristövaikutuksille. Familonin on ylpeä siitä, että tyyny- ja peitetäytteissä käytetyn kierrätyskuidun käyttöaste on jo vuosia ollut korkea ja tänä päivänä lähellä 80 prosenttia, vuoden 2020 tavoitetta. Samoin luomukankaiden osuus kasvaa johdonmukaisesti joka mallistossa. Familonin haluaa valmistaa aikaa ja käyttöä kestäviä tuotteita. Familon-tuotteiden valmistuksessa kierrätys ja ylijäämän minimointi huomioidaan koko tuotantoprosessissa. Tuotteen elinkaaren lopussa tekstiilit, tyynyt, peitteet ja vaahtomuovin voi kierrättää energiajakeena, sänkyjen jouset kierrätysmetallina. Kierrätys vähentää ympäristökuormitusta ja pidentää merkittävästi raaka-aineiden elinkaarta.

Sertifikaatit

Design from Finland — suomalaista suunnittelua
Kaikki Familonin tuotteet suunnitellaan Suomessa ja tästä osoituksena tuotteilla on Design from Finland -merkki. Merkki viestii suomalaisen muotoilun alkuperästä ja korostaa suomalaisen aineettoman työn merkitystä Suomen menestymisen ja työllisyyden kannalta. Design from Finland -merkin myöntää ja sen käyttöä valvoo Suomalaisen Työn Liitto.

Avainlippu - suomalaisen työn puolesta
Avainlippu on tunnettu alkuperämerkki, joka kertoo, että tuote on valmistettu tai palvelu tuotettu Suomessa. Avainlippu-merkityt Familon-tuotteet valmistetaan Suomessa. Avainlipun myöntää ja merkin käyttöä valvoo Suomalaisen Työn Liitto. Kaikki Familon- ja Familon Pro -mallistojen vaahtomuovipatjat ja -tyynyt sekä sängynjalat valmistetaan Suomessa ja niillä on Avainlippu.

Allergiatunnus® – yhteistyössä allergia-, iho- ja astmaliiton kanssa vuodesta 1996
Familon on tehnyt jatkuvaa yhteistyötä Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry:n kanssa jo vuodesta 1996. Allergiatunnus® on myönnetty 87 prosentille Familon- ja Familon Pro -mallistojen tuotteista (2018). Allergiatunnus® on puolueettomasti tutkituille ja turvallisiksi todetuille tuotteille myönnetty luotettavuuden osoitus. Se kertoo tuotteesta, joka ei sisällä yleisesti herkistäviä tai ärsyttäviä ainesosia. Tuote, jolla on Allergiatunnus® soveltuu herkälle iholle, tuoksuherkälle, allergiselle tai hengitystieoireista ja astmasta kärsivälle. Hajusteeton Allergiatunnus®-tuote ei välttämättä silti ole täysin hajuton, sillä raaka-aineilla on aina ominaistuoksunsa.

Öko-Tex® standard 100 — turvallisia tekstiilejä
Öko-Tex® Standard 100 on kansainvälinen sertifikaatti, joka kertoo tuotteen turvallisuudesta käyttäjän näkökulmasta. Merkin saaneen tuotteen pH-taso on ihoystävällinen, tuote on tutkitusti haitta-aineeton ja käytetyt väriaineet ovat myrkyttömiä. Kriteerit sisältävät tarkat raja-arvot muun muassa formaldehydille, raskasmetalleille, torjunta-aineille, palonsuoja-aineille ja PFC-yhdisteille. Sertifikaatti myönnetään vuodeksi kerrallaan, ja sen saamiseksi tuotteet tarkastetaan riippumattomassa tutkimuslaitoksessa. Öko-Tex®-kriteerit ovat kaikkein tiukimmat lasten tuotteilla ja toiseksi tiukimmat lähellä ihoa käytettävillä tuotteilla, kuten vuodetekstiileillä. Tuotteen kaikkien osien, kuten lankojen ja vetoketjujen, on täytettävä kriteerit.
Familon-tuotteet eivät sisällä ihokosketuksessa ihmiselle vaarallisia aineita ja ne sopivat erinomaisesti myös herkkäihoisille. 98 prosentilla Familonin tyynyistä, peitoista ja kodintekstiileistä on Öko-Tex®-sertifikaatti (2018). Lisäksi Familon käyttää ainoastaan Öko-Tex®-sertifioituja tekstiilimateriaaleja sängyissään ja patjoissaan.

Downafresh® ja Traumpass — untuvien laatu ja eettisyys
Familon sitoutuu untuvatyynyjen ja -peittojen valmistuksessa eläinten eettiseen kohteluun. Traumpass-sertifikaatti takaa, että untuvat ja höyhenet saadaan aina elintarviketeollisuuden sivutuotteena, eikä niitä kerätä koskaan eläviltä linnuilta. Traumpass-sertifioitujen tuotteiden untuva ja höyhen voidaan jäljittää teurastamolle asti, jotta voidaan varmistua tuotteissa käytettävän ainoastaan korkealaatuisimpia untuvia ja höyheniä. Familonin tyynyjen ja peittojen höyhenillä ja untuvilla on lisäksi Downafresh® Greenline -laatutakuu. Se tarkoittaa, että sertifioidut untuvat ja höyhenet ovat tiukan eurooppalaisen hygieniastandardin EN 12935 mukaisia, ja niiden alkuperä sekä tuotantoprosessi dokumentoidaan huolellisesti. Tutkitusti turvalliset ja puhtaat untuvat ja höyhenet on vesipesty ja kuivatettu vähintään 100 asteessa käyttäen ympäristöystävällisiä, luonnonmateriaalien ominaisuudet säilyttäviä pesuaineita.

Nomite — untuvatuote soveltuu pölypunkki-allergikoille
Familonin untuvatyynyjen ja -peittojen Nomite-tunnus takaa tuotteiden sopivuuden pölypunkki-allergikoille. Korkealaatuisten untuvatuotteiden erittäin tiheään kudottu kangas toimii lisäsuojana herkistymistä ja pölypunkkeja vastaan. Langantiheys untuvatyynyjen ja -peittojen kankaissa: Familon Gold puuvillabatisti TC 280, Familon Silver puuvillapercale TC 230.

Certipur® — turvallisuus-, terveys- ja ympäristöstandardi
CertiPUR® on vapaaehtoinen standardi, jonka avulla lisätään polyuretaanivaahtopehmusteiden turvallisuutta, terveellisyyttä ja ympäristöystävällisyyttä. CertiPUR®-sertifioidut tuotteet eivät sisällä raskasmetalleja, ftalaatteja, allergisoivia tai karsinogeenisiä väriaineita tai terveydelle vaarallisia haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC-yhdisteet). Familon-tuotteiden vaahtomuovi on valmistettu CertiPUR®-standardin mukaisesti. Vuonna 2018 Familonin käyttämistä vaahtomuoveista 99% oli CertiPUR®-sertifioituja.

Joutsenmerkki – ympäristön puolesta
Joutsenmerkki on Pohjoismaiden yhteinen ja Suomen tunnetuin ympäristömerkki, joka kertoo puolueettomasti tuotteen tai palvelun ympäristöystävällisyydestä. Sen tarkoitus on opastaa kuluttajia ympäristön kannalta parempiin ostopäätöksiin. Saadakseen Joutsenmerkin on tuotteen täytettävä tiukat ympäristövaatimukset, jotka perustuvat elinkaariajatteluun. Siinä arvioidaan muun muassa materiaalien alkuperää, tuotannon ja käytön energiakulutusta sekä kemikaalien käyttöä ja jätteiden syntyä koko tuotanto- ja kulutusketjun aikana. Joutsenmerkitty tuote kuormittaa ympäristöä vähemmän ja on myös laadukas ja turvallinen. Familon sai vuonna 2007 ensimmäisenä suomalaisena vuodevalmistajana Joutsenmerkin tuotteilleen. Ammattikäyttöön tarkoitetuista Familon Pro -sängyistä ja -patjoista joutsenmerkkituotteita on puolet malliston tuotteista.

ISO9001 — ISO14001 — standardoitua laadun hallintaa
Familon-tuotteet valmistetaan laatu- ja ympäristöjärjestelmien mukaisesti. Familon-tuotteista valtaosa valmistetaan konsernin omalla tehtaalla, jolle on myönnetty ISO9001-laatusertifikaatti sekä ISO14001-ympäristösertifikaatti. Tuotteiden ja toiminnan terveellisyyttä, turvallisuutta ja laatua kehitetään ja valvotaan jatkuvasti.

Paloturvallinen — syttyvyysluokka SL1
Familon Pro -vuodetuotteiden, -tyynyjen ja -peitteiden paloturvallisuus varmistetaan standardien mukaisilla tuotetesteillä. Familon ei koskaan testaa yksittäisiä materiaaleja, vaan aina lopputuotteen. Näin taataan kokonaisuudelle laadullinen varmistus. Suomessa Sisäasiainministeriö on antanut kansalliset ohjeet ja suosituksen julkisten tilojen sisusteiden paloturvallisuudesta, ja ohje koskee muun muassa patjoja ja vuodevaatteita. Paloturvalliset SL1-merkityt Familon Pro -tuotteet läpäisevät liekki- ja savuketestin.

Paloluokiteltu — syttyvyysluokka SL2
Familon Pro -vuodetuotteiden, -tyynyjen ja -peitteiden paloturvallisuus varmistetaan standardien mukaisilla tuotetesteillä. Familon ei koskaan testaa yksittäisiä materiaaleja, vaan aina lopputuotteen. Näin taataan kokonaisuudelle laadullinen varmistus. Suomessa Sisäasiainministeriö on antanut kansalliset ohjeet ja suosituksen julkisten tilojen sisusteiden paloturvallisuudesta, ja ohje koskee muun muassa patjoja ja vuodevaatteita. Paloturvalliset SL2-merkityt Familon Pro -tuotteet läpäisevät savuketestin.